Pandemi Dönemi Önlisans ve Lisans Programları Öğretim Üyelerinin Canlı Ders Katılımları

Sayın Öğretim Üyeleri,

Pandemi dönemi nedeniyle tadil edilen ve ardından uzaktan eğitim yoluyla yürütülmesine karar verilen örgün öğretim programları kapsamındaki derslerin, senkron olarak devam ettirilmesi için üniversitemiz tarafından tavsiye niteliğinde çeşitli yazılım programları belirlenmiş ve öğretim üyelerine duyurulmuştu. Bununla birlikte öğretim üyelerimizin senkron ders yapabilmeleri için kurumsal destek talepleri göz önünde bulundurularak ATAUZEM tarafından mevcut sanal sınıfların artırılması ve geliştirilmesi için yapılan teknik çalışmalar neticesinde, hafta içi 08:00-17:00 saatleri arasında saat başına 47 paralel sınıftan toplamda 425 sınıf/gün ve 17:00-22:00 saatleri arasında saat başına 65 paralel sınıftan toplamda 300 sınıf/gün ile 3740 saat/hafta içi kapasite artırımı sağlanmıştır. İlaveten, hafta sonları (Cumartesi ve Pazar) 08:00-22:00 saatleri arasında saat başına 65 paralel sınıftan 1820 saat/hafta sonu kapasiteli sanal sınıflar oluşturulmuştur. Böylece öğretim üyelerimizin kullanabileceği toplam 5560 saat/haftalık senkron ders imkanı oluşmuştur.

Bununla birlikte, yürütmekte olduğumuz mevcut derslerde teknik kontroller ATAUZEM tarafından gerçekleştirilmektedir. İlave edilecek yeni senkron sanal sınıfların kontrolünün ise, özellikle gerekli işgücü düşünüldüğünde tarafımızdan gerçekleştirilmesi oldukça zordur. Dolayısıyla, birkaç temel adımda rahatlıkla gerçekleştirilebilecek bu teknik kontrollerin öğretim üyelerimiz tarafından sağlanması gerekmektedir. Öğretim üyelerimizin bu kontrol adımlarına hâkim olmaları ve sistemimizden etkin bir şekilde yararlanmaları için gerekli bilgilendirmeler aşağıda belirtilmiştir.

• Sistemi kullanacak öğretim üyelerinin, https://atauzem.atauni.edu.tr/portal/LisansDersler bağlantısını kullanarak Atauzem Portal’a kaydolması gerekmektedir. Burada verilen tüm bilgiler doğru olmalıdır. Kaydınız tamamlandığında cep telefonunuza kullanıcı adı ve şifrenizi içeren kısa mesaj gelecektir.

• Sisteme giriş adresi ATAUZEM resmi web sitesinde bulunan portal (https://atauzem.atauni.edu.tr/portal/) adresidir. Portalda “Personel/Akademisyen” kısmını seçerek size gönderilen kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapabilirsiniz. Portalın Kullanımına ait video ve dökümanlara portala ait anasayfadan erişim sağlayabilirsiniz.

• Sisteme giriş yapan öğretim üyesi, Atauzem Portal’da kendisine ait sayfaya ulaşacaktır. Sayfada, sol menüde yer alan “Ders Ekle” butonuna tıklayarak ders ekleme sayfasına gidilir. Ders ekleme sayfasında öğretim üyesinin lisans dersleri program isimleriyle birlikte listelenecektir. Listedeki derslerden birleştirilmek istenenler (örneğin A dersinin örgün ve ikinci öğretim şeklinde ayrı olarak gelmesi ve bunların seçilerek birleştirilmesi ve yeni bir isim verilmesi) seçilir ve ders adı, gün ve saat bilgilerini girerek ilgili gün ve saatte sunucularımızdaki limite ulaşılmadığı takdirde ders, yapılmak istenilen saate kayıt edebilir.

• Sayfada sol menüde yer alan Derslerim butonuna tıklandığında kaydedilen dersler listelenir. Listelenen derslerden seçilenin başlatılabilmesi için Derse Git butonuna tıklanmalıdır. (Eğer dersin kaydedildiği gün ve saatte değilseniz dersinizi yapamazsınız. İlgili gün ve saatten en fazla 15 dakika önce derse katılımı gerçekleştirebilirsiniz.) Dersiniz kaydettiğiniz saatten 15 dk önce aktif olacaktır ve karşınıza gelen açılır pencereden “Dersi Başlat” butonuna tıklayarak dersinizi başlatabilirsiniz. (Ders esnasında dikkat etmeniz gereken hususlarla ilgili bilgiler bilgilendirme videomuzda ve aşağıda adresi verilen e kaynaklar kısmında mevcuttur.)

• Ayrıca, sol menüde yer alan “Ders Kayıtlarım” butonuna tıklandığında geçmiş haftalarda yaptığınız derslerin ders kayıtlarını listeleyebilir ve izleyebilirsiniz.

• Lisans ve ön lisans ders işlemlerinin yürütüleceği sistemin tanıtımı ATAUZEM Resmi Web Sayfasında yer almaktadır.

Dersleri yürütecek öğretim üyelerimizin belirtmiş olduğumuz hususlara dikkat etmeleri, eğitim videolarını izleyip kaynak materyallerini (https://atauzem.atauni.edu.tr/index.php/e-kaynaklar/) incelemeleri durumunda sorunsuz bir senkron ders sürecinin üniversitemizde gerçekleşeceğine yürekten inanıyoruz.